КОНЦЕПТ ИЗЛОЖБЕ И РАДИОНИЦЕ

 • МОБИЛНА СКЛОПИВА ИЗЛОЖБА

  Изложба стиже запакована у пар сандука са точкићима (стаје у већи аутомобили или комби). Постављена изложба заузима око 10 квм, али потребно је обезбедити и простор за рад ученика.

 • 2 ВЕЖБАНКЕ: ОСНОВНА И НАПРЕДНА - ЗА МЛАЂИ И СТАРИЈИ УЗРАСТ

  Вежбанке за ђаке су прилагођене одговарајућем узрасту. Вежбанка 1. за млађу групу садржи основни материјал и намењена је завршним разредима разредне наставе (3-4 разред). Вежбанка 2. садржи напредни материјал и прилагођена је за завршне разреде основне (7-8) и све разреде средње школе (1-4). Вежбанке треба одштампати у довољном броју примерака пре поласка на радионицу.

 • УПУТСТВА ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ И НАСТАВНКЕ

  Материјали се састоје од педагошких упутстава и мануала за припрему и вођење радионице. Такође, ту је и упутство за склапање изложбе, те промотивни флајер на којем можете додати место и време ваше радионице.

 • КРАТКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

  Кратки документарни филм је преведен на српски (наратори говоре српски). Филм о Ани Франк траје око 4 минуте и служи као добар увод у радионицу.

 • РАДИОНИЦА ТРАЈЕ ОКО 2 ШКОЛСКА ЧАСА

  За радионицу треба одвојити довољно времена. Пракса је показала да је најпогодније рачунати да радионица траје два школска часа.

 • ОНЛАЈН МАТЕРИЈАЛИ

  Сви материјали су доступни на овом сајту. У вашој школи или библиотеци материјале можете одштампати и умножити у потребан број примерака. Сви материјали су бесплатни.

 • ПОДРШКА И ПОМОЋ У ВЕЗИ ПЕДАГОШКОГ КОНЦЕПТА

  Уколико имате питања, било какве дилеме или потешкоће, наш тим експерата вам је увек на располагању! Јавите нам се путем контакт формулара.

 • РЕЗЕРВИСАЊЕ ТЕРМИНА ЗА КОРИШТЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ

  Позивамо заинтересоване библиотеке и школе (и друге одговарајуће културно-образовне установе) које желе да у својим просторијама изложе изложбу и приреде радионице, да се пријаве путем формулара на овој страници.

 • УЧЕНИЧКИ РАДОВИ

  Шаљите нам фотографије са изложбе и ученичке радове. Посебно успешне радове ученика објављиваћемо на овој страници, као и на званичној Фејсбук страници Куће Ане Франк.

 • ОВАЈ ПРОГРАМ ЈЕ БЕСПЛАТАН

  Кориштење изложбе и радионице, као и вежбанке, упутства и филм су бесплатни и слободни за кориштење.

 • УПИТНИК ЗА ЕДУКАТОРЕ

  Након што је изложба гостовала у вашој институцији молимо Вас да попуните упитник који је намењен наставницима, библиотекарима и другима који су радили са изложбом и радионицама (наравно, ово важи и за све наставнике других школа који су учествовали у радионицама у институцији домаћина). Упитник нам користи да унапредимо квалитет како организације тако и садржаја изложбе и радионица, као и за креирање нових наставних материјала.

Reading and Writing with Anne Frank in Serbia
Читамо и пишемо са Аном Франк

“Читамо и пишемо са Аном Франк” је радионица у којој изложба служи као полазна тачка. Изложба је специјално дизајнирана за младе и пружа преглед живота породице Франк. Поред тога, акценат је стављен на Анин таленат за писање. Кроз поставку откривамо Анину љубав према писању, и представљамо неке од њених текстова. Циљ је да млади науче више о историји Холокауста, али и да их подстакнемо да читају књиге, те да се сами више изражавају кроз писање – као што је то радила Ана Франк и у најтежим данима.

Kratki film o Ani Frank

Ovo je film koji služi kao uvod u radionicu.

Сарадња школа и библиотека у истом месту

У највећем броју случајева изложба је постављена у једној установи у граду (најчешће у школи или библиотеци), а кроз сарадњу са колегама наставницима из других локалних школа, и ђаци из других школа долазе у договореним терминима са својим наставницима да посете изложбу и ураде радионице (свака школа штампа вежбанке за своје ђаке).

Пријавите се на време

Због великог интересовања школа и библиотека треба рачунати да на слободан термин понекад треба чекати и по неколико месеци. Зато се јавите што пре!

Превоз и монтажа

Изложба је монтажна и заузима око 10 м2. Осим тога, потребан је и простор у којем деца могу да раде (пишу и цртају). Транспорт и постављање изложбе обезбеђује следећа установа која од претходне преузима зредно упаковану изложбу, превози је до своје локације, поставља, користи и опет пакује да би је преузела следећа установа. За превоз је потребан комби. Изложбени материјал је спакован у три ковчега од којих је највећи (који садржи металну конструкцију) дужине од метар и по. Такође за постављање изложбе најбоље је да раде барем два монтера (за поједине моменте састављања требало би да учествују две особе, да се нешто придржи и сл. – ништа тешко). Изложбу најчешће поставе домар, наставник, а некада помажу и ученици.

Пројекат ”Дани сећања”

”Читамо и пишемо са Аном Франк” је путујућа изложба са едукативном радионицом за ученике основних и средњих школа. Вежбанке, упутства и филм су доступни за преузимање са нашег сајта. Изложбу су развили стручњаци Куће Ане Франк, а превод и адаптацију за употребу у Србији обезбедио је Тераформинг. (Више о томе како је развијен концепт изложбе можете прочитати на сајту музеја Куће Ане Франк из Амстердама)

У децембру 2014. године, у оквиру пројекта Дани сећања којег је подржала Међународна алијанса за сећање на Холокауст –International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) , кроз сарадњу мреже Тераформинг, Куће Ане Франк и Народне библиотеке Србије, изложба је по први пут представљена у Србији.

Од тада, школе, библиотеке и друге институције могу да се путем онлајн формулара пријаве и резервишу термин за гостовање изложбе у њиховој установи. Тераформинг је преузео организацију, резервисање термина, као и тренинге за наставнике.